Sufletul Satului

Sufletul Satului de Lucian Blaga

„Copilo, pune-ti mânile pe genunchii mei.
Eu cred că vesnicia s-a născut la sat.
Aici orice gând e mai încet,
Si inima-ti zvâcneste mai rar,
Ca si cum nu ti-ar bate în piept,
Ci adânc în pământ undeva.
Aici se vindecă setea de mântuire
Si dacă ti-ai sângerat picioarele
Te asezi pe un podmol de lut.

Uite, e seară.
Sufletul satului fâlfâie pe lângă noi,
Ca un miros sfios de iarbă tăiată,
Ca o cădere de fum din stresini de paie,
Ca un joc de iezi pe morminte înalte.”

Sufletul Satului- o simpla poezie sau o viziune poetica? Cum apare un sat? Care este liantul care duce la formarea unui sat? E satul o adunatura de indivizi? Nu. Satul romanesc s-a constituit in mod natural in jurul unor entitati energetice, in jurul unor anomalii in tesatura energetica. Entitatea energetica (numita si Deva) era liantul. Zic ca era si nu ca este deoarece azi putini sunt constienti de asta. Satele romanesti sunt in paragina deoarece nimeni nu mai este in contact cu aceste entitati. Romanul pare ca a pierdut secretul conexiunii cu Devas. Si rezultatele se vad. Satul romanesc traieste in saracie (materiala si spirituala). Lucie!
Cand o sa se trezeasca satul romanesc? Satul romanesc o sa se trezeasca in momentul in care indivizii care-l compun o sa devina Sateni. In momentul in care ei o sa devina constienti ca nu sunt indivizi ci ca sunt parte a unui suflet mai mare, Satul. Ca in satul lor sau in jurul satului exista o energie, Deva, anomalie care nu are limitarile corpului fizic si care poate sa fie de ajutor in plan fizic si spiritual. Aflarea salasului devei este destul de usor. Trebuie doar intrebat. Cei batrani stiu locul sau locuri in care fenomene ciudate au avut (sau au) loc. Numele anumitor locuri din lumea satului pot sa marcheze si sa contina numele entitatii (devei). Locuri legate de eroi, locuri de adunare, locuri speciale in viata satului, locuri care apar cu preponderenta in vis. Locul poate sa fie chiar in centrul satului sau in afara lui (in padure, pe camp, langa o apa,..). Apa pare sa fie in legatura cu Deva.

Cunoasteti deva satului? Nu mai trebuie decat sa-i trimite-ti ganduri de pace, iubire, prosperitate, sanatate,…. Totul o sa se intoarca inapoi inzecit. In vise o sa apara solutii la probleme, evenimente benefice o sa aiba loc.

Reclame

Etichete: , , , , , , , ,

Un răspuns to “Sufletul Satului”

  1. marius Says:

    sa speram ca asa va fi 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: