Pară

Foc si pară, para focului, para soarelui,……. Ce-i cu aceasta PARĂ?

Dictionarul explicativ a limbii romăne ne invata că:
PÁRĂ1 s. f. Flacără, văpaie; p. ext. căldură dogoritoare, dogoare. ◊ Loc. adj. De pară = roșu aprins (ca flacăra); arzător, dogoritor. ◊ Expr. A trece (sau a sări) prin foc și pară = a înfrunta orice primejdie, a face tot posibilul pentru atingerea unui scop. A se face foc și pară (de mânie) = a se supăra, a se mânia foarte tare. Foc și pară = înfierbântat, îndârjit; supărat, înfuriat. ♦ Fig. Sentiment puternic și chinuitor; înflăcărare; chin sufletesc, dorință chinuitoare. – Din sl. para.
PÁRĂ1 f. 1) Ansamblu de flăcări apărut în procesul arderii în mediu aerian; văpaie. ◊ A se face foc și ~ a se înfuria. 2) Emanație fierbinte a unui izvor puternic de căldură; văpaie; dogoare. [G.-D. perei] /<sl. para
PÁRĂ2, pere, s. f. 1. Fructul părului1. *Expr. A-i pica (sau a-i cădea cuiva) para în gură = a obține ceva fără efort, fără muncă. Nu plătește nici o pară putredă, se spune despre cineva sau ceva fără nici o valoare. 2. P. anal. Nume dat unor obiecte, unor piese tehnice etc. în formă de pară2 (1). – Lat. pira.

Deci in concordanta cu DEX pară (fructul parului) provine din latină (pira) iar pară (arşiţă, căldură dogoritoare) provine din slavă. De ce oare strămoşii noştri au ales sa denumească un fruct si fenomen cu unul şi acelaşi cuvănt? De ce cuvăntul are originea in două limbi? Chiar aşa? Romănii nu au avut un cuvănt al lor pentru arşiţă sau pentru fructul numit pară? Au trebuit să-l importe de la "mult mai evoluaţii" invadatori?

Para Soarelui
Un fenomen legat de miscarea soarelui pe bolta cereasca poarta denumirea de Analemma. Dacă pe o perioadă de un an periodic (zilnic, saptamanal,) se iau imagini ale soarelui la exact aceast oră si se suprapun aceste imagini o sa rezulte imaginea care se poate vedea la: http://apod.nasa.gov/apod/ap020709.html

Miscarea soarelui pe cer formeaza o „pară”. Singurul fruct care are o forma asemănătoare traiectoriei soarelui, legat de acest fenomen, este PARA. Coincidenta îmi pare prea mare. Strămoşii noştri au importat două cuvinte, două noţiuni, le-au denumit cu acelaşi cuvănt şi intămplător ele au o oarece legătură. Chiar aşa?

Chakra Manipura este guvernata de Soare. Ficatul este guvernat de Manipura Chakra. Ficatul este responsabil de starile de manie. Manie= Foc si Para. Este oare si aceasta expresie importata? Sau poate ca reflecta cunostinte ancestrale insuficient cunoscute la ora actuala. Eu cred in varianta a doua. Iata ce se arata la http://www.medicina-informativa.com/2011/03/perele-valori-terapeutice-remedii.html ” Se spunea despre pere ca aduc in sufletul fiintei umane blandetea si iertarea, fiind recomandate in alimentatia persoanelor cu porniri colerice, care se enerveaza foarte usor. Plinius considera ca perele sunt fructele sperantei, care readuc optimismul si favorizeaza pornirile generoase.”

Para (peara) contine particula RA care nu poate sa nu duca cu gandul la Soarele egiptenilor. Sau la mantra RAM, mantra a chakrei Manipura (guvernata de Soare).

Nu pot sa nu amintesc si de faptul ca egiptenii nu isi ingropau mortii pe perioada in care Sirius era ascuns dupa Soare (70 de zile). Frica cea mare era ca sufletul decedatului, in drumul spre Sirius sa fie atras de lumina soarelui sa PIARDA drumul si sa PIARA.

(scuze pentru post, jumatate e scris cu diacritice romanesti, jumatate nu. Scuze.)

Reclame

Etichete: , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: