Razboinicii daci

La: http://www.enciclopedia-dacica.ro/armata_daca/capilati.htm se poate gasi un articol interesant referitor la razboinicii daci. Nu am putut sa nu remarc urmatoarele:
1. Cuvantul CAPILLATI este foarte asemanator cu cuvantul KAPILA. KAPILA este unul dintre numele sub care mai este cunoscut GANESH (zeitate a hindusilor cu corp uman si cap de elefant). Ganesh este fiul Dakiei (Dochia) si al lui Shiva.
Ganesh este zeitatea care indeparteaza toate obstacolele. Cei care vor sa ajunga la Shiva trebuie sa ceara ajutorul lui Ganesh.
Cuvinte care ar putea sa aiba legaturi cu cuvantul Kapila: copil, copila, cap.

2. Cuvantul Tarabostes pare sa nu aiba nici o legatura cu cuvintele limbii romane actuale. Cu toate acestea s-ar putea ca Taraboi sa fie in legatura cu Tarabostes. Alte cuvinte care ar putea sa descrie ceea ce se intelege prin cuvantul Taraboi sunt: zarva, cearta, galceava,… orice cuvant care inseamna neliniste, orice opus starii de pace si liniste. Cuvantul Scandal poate sa descrie aceasi situatie pe care o descrie cuvantul Taraboi.
Cuvantul SCANDAL este foarte apropiat ca forma de cuvantul SKANDA. SKANDA este un alt zeu al hindusilor. El este considerat zeitatea suprema a razboiului (este cunoscut si sub numele de Muruga).

3. SKANDA si GANESH sunt frati. Mama lor este Dakia (Dochia), tatal este Shiva.

Banuiala mea este ca Tarabostes erau razboinici profesionisti si se inchinau zeului razboiului, Skanda (cunoscut poate sub un alt nume) iar Capillati erau o patura instarita a societatii care participau la razboaie (cand era nevoie) si care se inchinau zeitatii Ganesh (cunoscut sub numele de Kapila).

Reclame

Etichete: , , , , , ,

Un răspuns to “Razboinicii daci”

  1. Ioan Albu Says:

    Skanda însemna sămînță(de scandal) dar nu cred că era zeitate,cel puțin nu cu numele ăsta.Ignat poate că era o zeitate mică prezentă și azi într-un mod denaturat.Despre Kapila mi se pare interesant pentru că în albaneză însemna bastard,copil din flori iar Ganesh se încadrează,nu-i așa? Dakia indian era mai degrabă Dakșa parcă și mult mai aproape de grecescul antic doxă adică înțelepciune,știință care a dat ORTODOX dreapta credință,știință.TARABOSTES erau niște boieri care aveau resursele să echipeze o mică armată profesionistă exact ca-n evul medieval.Nu știu cum să-l traduc azi dar dacă urmăm linia ta de gîndire găsim cam așa..Taranis zeul celtic al tunetului,cerului apoi avem traduceri vechi ale Bibliei în românește unde „tăria cerului” apare,poate de aici și din latină vine tare ca adjectiv.Apoi bostes seamănă izbitor cu latinescul bos-bostes care însemna bou(în antichitatea dacică bovinele sînt predominante arheologic)și azi avem urmașii lor,culmea numiți tot boieri…care se răzBOIesc și tăbară ca sălbaticii :)) PS:SANMUGA=șase fețe(moacă?)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: