Durgau

Aceasta geolglifa se poate gasi in zona orasului Turda. Am denumit-o asa datorita unei parti a orasului (la nord-vest de geoglifa) care se numeste Durgau. In limba romana actuala Durgau (Durga) nu inseamna nimic, ea are insa semnificatii puternice pentru populatia hindusa. Durga este una dintre cele mari Puteri (poate chiar cea mai mare) din credintele hindului.

Sub zona lacurilor (sarate?) de la Durgau se pare ca pe vremea dacilor au existat incaperi taiate in sare, de forma piramidala. „Minele” de sare ramase de la daci sunt construite in forma de piramida. La venirea romanilor in aceasta zona depozitul de sare a inceput sa fie exploatat. Ceea ce pare sa fie o structura energetica, a fost transformat intr-o simpla mina de sare de catre „elementul civilizator roman”. Gintele romane, in „adanca” lor cunoastere a legilor naturii si a „profundului” respect pentru divin, au distrus un veritabil templu al antichitatii. Unul foarte important. O piramida (sau piramide) construita in sare. Nici macar egiptenii nu ar putea sa se mandreasca cu asa ceva.

Dupa plecarea „civilizatorilor” opera de distrugere a continuat si se pare ca nu o sa se opreasca aici. Un turdean mi-a spus ca edilii acestui oras planuiesc sa transforme locul in loc de practicare a tenisului de camp(?). Templul tenisului de camp(?).

Tot cautand pe net am gasit lucruri interesante despre aceasta localitate a tarii. Ce care traiesc acolo ar putea sa se mandreasca cu faptul ca sunt turdeni si sa transforme renumele de oras al poluarii in centru spiritual al tarii.

Numele Turda nu are nici o explicatie. Cei care incearca sa gaseasca intelesul acestui cuvant se lovesc de o bariera. Cuvantul URDA pare sa fie legat de „pamant curat”, „loc sfant” si atunci poate ca acesta este si intelesul numelui Turda.

In acest oras se pare ca pentru prima data in istorie (prima data in tara, in Europa, in lume) s-a semnat un document prin care orice religie era binevenita. Si asta in vremea intunecatului ev mediu.

Denumirea pe care romanii au dat-o acestei localitati este Potaissa. Singurul cuvant care pare apropiat de acest nume este: potaie (caine). Au venerat oare locuitorii acelei parti a tarii steaua Sirius (cainele mare)? Are cuvantul Potaie un aspect denigrator sau inseamna un caine fara stapan, un caine liber? Potaia nume vechi al stelei Sirius?
Potaissa- asezarea (localitatea) Cainelui?

In legendele maramuresului se aminteste de „uriasii” care traiau pe meleagurile tarii noastre. La un moment dat ei au inteles ca vremea lor este gata sa apuna si atunci mai marele uriasilor a permis ficei lui sa se casatoreasca cu capetenia oamenilor. Numele capeteniei oamenilor era Turda.

Turi-dava. Un alt presupus nume vechi al orasului Turda. Cautand pe net am descoperit ca acest nume poate sa fie pus pe seama lui TYR, sageata, Sirius. Din nou acest Caine. Cainele Mare. Sirius.

Pana la ora actuala s-au emis tot felul de ipoteze in privinta numelui capitalei daciei si a localizarii capitalei. Deocamdata niciuna dintre aceste ipoteze nu a avut castig de cauza. Nu cred ca acest oras, Turda, trebuie exclus din aceasta lista. De ce?
1. Aceasta asezare straveche este pozitionata relativ central pe teritoriul tarii actuale si relativ central pe teritorul anticei Dacia. Aceasta insemna usurinta in a conduce un astfel de vast teritoriu.
2. Zona Ardeal este inconjurata de munti, aparat din toate partile.
3. Relieful este propice, dezvoltarii de localitati, si a agriculturii. Nu se afla in munti unde aceasta nu este posibil.
4. Acest oras se afla la marginea Apusenilor. Aceasta asigura o pozitionare buna in caz de invazie din orice directie. Apusenii puteau asigura o buna zona de siguranta a locuitorilor orasului.
5. Sursele antice precizeaza: conducatorii erau alesi dintre Borei. In apropiere de acest oras se afla o localitate numita BURU. Boreii- Burii.

Reclame

Etichete: , , , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: