Povestile somei

A fost odata ca niciodata……..

Soma (ambrozia, amrit) este considerata bautura zeilor. Ea le dadea viata eterna sau puteri iesite din comun. Ea mai este considerata ca implicata in scrierea faimoaselor Vedas.

Trei, din multimea de povesti legate de soma, imi par mai importante.

1. Culoarea fetei lui Shiva
In luptele care s-au dat intre zeii buni si cei rai au fost implicati si oamenii. Datorita inteligentei lor, foarte curand, ei au descoperit metode cu care puteau sa le vina de hac zeilor. Disperati, zeii, s-au adresat zeului suprem pentru o solutie. Solutia gasita a fost bautura Soma, care le dadea „viata fara de moarte”. Aceasta bautura a fost obtinuta din mare cu ajutorul unui sarpe. Din pacate in procesul „fabricarii” somei, sarpele a scuipat si veninul sau in licoarea fermecata. Shiva pentru a salva licoarea de efectele otravii a baut otrava. Astfel fata si gatul sau au devenit albastre.

2. Usturoiul
Dupa obtinerea somei, zeul suprem a luat-o si inainte de a da-o zeilor i-a oferit-o consoartei lui. Licoarea nu a fost pe placul iubitei si aceasta a scuipat-o. Pe locul unde a cazut a crescut o mica planta. Aceasta planta este Usturoiul.

3. Saptamana
Zeul suprem ajunge in fata zeilor si le ofera bautura. Primii care o primesc sunt zeii buni. Unul dintre cei rai (dragonul) banuieste insa ca doar cei buni o sa primeasca licoarea si se strecoara printre ei (intre „soare” si „luna”) si astfel primeste si el licoarea imortalitatii. Realizand ca fost inselat zeitatea suprema ii reteaza capul. Chiar si asa, cele doua parti (capul si corpul) au ramas vii. In cultura hindului, Rahu (capul dragonului) si Ketu (coada dragonului) sunt venerate Duminica (Rahu) si Luni (Ketu).

Somesoara (Someshoara) este zeitatea hindusa care guverneaza soma. Cateva rauri din Romania au numele de Somes. Exista in nord, raul Somes cu Podisul Somesan si Campia Somesana. In Apuseni avem Somesul Rece si Somesul Cald. Banuiesc ca Somes este varianta romaneasca a vechiului Soma.

Ambrozia este o alta denumire pentru Soma. Ambra (chihlimbar) ar putea sa aiba ceva legatura cu aceasta bautura a zeilor. Se considera ca chihlimbarul „suge” boala din corp.

Una din modalitatile sub care este reprezentat zeul Soma este aceea de taur (vaca ?!).

Reclame

Etichete: , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: