Cultul Stramosilor

O practica mai putin cunoscuta a inaintasilor nostri este cea a intrarii in legatura cu stramosii. Foarte putine se scriu despre acest subiect si astfel exista senzatia ca aceasta a fost doar un cult. Adevarul este ca aceasta practica era parte componenta a zamolxianismului si se baza pe credinta ca nimeni nu moare. Sufletul, cea mai importanta parte a ceea ce suntem noi, nu moare niciodata. Ceea ce moare este corpul. Corpul este cel care se degradeaza cu fiecare zi pe care o traim, sufletul trece prin noi experiente si astfel se slefuieste cu fiecare zi ce trece. In clipa in care corpul nu mai poate functiona sufletul il lasa in urma si isi incepe aventura catre locul in care cu totii ne ducem.

Aceasta credinta in nemurirea sufletului este si secretul usoarei „convertirii” la crestinism a romanilor.

Dovezi ale acestei credinte le gasim pe tot cuprinsul tarii. Momarlanii (si nu numai) isi ingroapa „mortii” in gradina (cu care „vorbesc”), Cimitirul Vesel din Sapanta, Ziua Mortilor, practica bisericii legata de moastele sfintilor, cultul eroilor, cenusa umana gasita in Marele Sanctuar Rotund de la Gradistea, …..

Cautand sa inteleg mai bine aceasta credinta am descoperit ca ea inca se practica pe intreg cuprinsul planetei la scara foarte mica si in zone in care marile religii nu au putut sa isi consolideze influenta. Chiar am observat ca unele persoane care se declara ca apartinand de o anumita religie de fapt  practica aceasta credinta legaturii cu stramosii.

Aspecte legate de practica aceasta:

1. Despre „morti” numai de bine! Daca vorbiti despre cei trecuti dincolo, vorbiti numai lucruri bune, doar faptele bune pe care le-au savarsit. Pentru cele rele (rupti de aceasta viata materiala) au trebuit sa plateasca la trecerea „dincolo”. Preamariti faptele lor, ridicati la cele mai inalte niveluri ceea ce au creat, atins in viata lor pamanteana. 

2. In credintele hinduse in primii 30 de ani de la plecare, cel „plecat”, are puterea de a ajuta si indeplini orice dorinta a celor ramasi. Puterea lor este „egala” cu cea a Creatorului.

3. Intrarea in legatura cu cei de „dincolo” se face cel mai usor la Luna Noua. La Luna Noua se crede ca planul nostru existential si cel de dincolo sunt mai apropiate.

4. Nu doar cei cu care ai o legatura de sange te vor ajuta la nevoie. Cei care in viata pamanteana au avut aceleasi preocupari sau framantari pe care le ai tu vor veni sa te ajute. Cei pe care i-ai ajutat in viata sau ai avut ceva in comun te pot ajuta. 

5. Ajutorul lor se manifesta prin vise in care se ofera solutia, prin situatii, circumstante si noi oportunitati care apar in viata.

6. Un altar sau colt al unei camere poate sa fie locul in care meditatia de intrare in legatura cu stramosii se poate face.

7. Pe locul ales pentru practica se pot pune poze, simboluri,… ale stramosului (stramosilor) sau eroului preferat, orice lucru care intr-un fel sau altul te leaga sau iti aduce aminte de acest spirit.

8. Un pahar cu apa, mancare favorita (fara carne, oase sau orice produs animal), fructe, dulciuri si sare sunt alte ingrediente care pot sa fie folosite. Spiritului i se pot oferi si monezi (cu care el poate sa „plateasca” dincolo). Imagineaza-ti ca acest spirit este invitatul tau si ca ai face orice pentru ca el sa se simta bine, ai face orice pentru bunastarea lui. Dupa ce acest ritual are loc nimic din aceasta mancare nu se consuma. Totul se arunca.

9. In ziua de Luna Noua se poate da mancare si haine celor saraci. De asemenea bani (monezi). Doneaza in ziua de Luna Noua cu gandul la stramosii tai.

10. Flori  care au o mireasma frumoasa sau o anumita planta cu un miros deosebit: salvie sau menta se pot aduga in acel coltisor.

11. Lumina. Lumanare de obicei. Azi se poate folosi o mica lanterna cu LED . Ea simbolizeaza lumina de dincolo.

12. Sunet. Singurul sunet care vine de la inceputurile neamului romanesc este cel de tulnic. El este profund teluric si atinge sufletul si este sunetul care cu siguranta a existat pe vremea tuturor pe care i-am cunoscut si chiar cu mult inainte. Cred ca este cel mai potrivi pentru legatura cu stramosii (mai apropiati sau mai indepartati). Un CD cu muzica de tulnic poate sa ajute.

13. Cere ce ai de cerut. Convinge-i si convinge-te pe tine insuti ca cea ce ceri o sa aiba un impact pozitiv asupra comunitatii si a lumii in general. Ca meriti sa primesti ajutor. Nu minti si nu te minti pe tine insuti.

14. Crede ca o sa ti se dea ajutor. In definitiv nu esti decat un OM bun si ai intenti bune, crezi in evolutia lumii spre bine, crezi in bunastarea tuturor, crezi in dreptate si fratia tuturor din aceasta lume.

In legatura cu aceste practici (Zalmoxiene in fapt) exista si cazul in care spiritul care a parasit corpul nu poate trece „dincolo”. La Luna Noua el este ajutat. Se lasa mancare, i se trimit ganduri bune, se aprinde o lumanare. Orice, pentru a-i da suficienta energie pentru a trece. Nu il plangeti, bucurati-va pentru el (bucurati-va din toata inima, bucurati-va asa cum v-ati bucura la un examen luat cu nota zece), asta il v-a ajuta.

In satele romanesti erau chemate bocitoare pentru a ajuta. Bocitoarele erau persoane specializate in ajutarea desprinderii sufletului de trup. In niciun caz ele nu il regretau pe cel plecat. Prin bocetul lor ele doar ii energizau spiritul pentru a face trecerea mai rapida si usoara.

Un spirit care nu poate trece si ramane blocat intre lumi se v-a intoarce la cei care au avut ceva in comun cu el in aceasta viata: prieteni, vecini, colegi si mai ales rude si pentru ca are nevoie de energie pentru Marea Trecere el „fura” aceasta energie de la cunoscuti. In timp acest furt poate sa duca la blocaje in viata celor ramasi in viata. Acest spirit poate sa sa fure atat de multa energie incat poate sa ruineze viata celor dragi. De aceea este bine ca aceste practici sa fie efectuate la fiecare Luna Noua si mai ales la trecerea in nefiinta a unui apropiat.

O ruda directa poate sa lase asupra celor ramasi in viata o semnatura energetica, un ADN energetic care poate sa le ruineze viata. Ritualul de la Luna Noua poate sa anuleze aceasta semnatura.

Reclame

Etichete: , , , , , , , , ,

Un răspuns to “Cultul Stramosilor”

  1. Renasterea cultului stramosilor? | RAVEDA Says:

    […] vezi si: https://raveda.wordpress.com/2009/10/24/cultul-stramosilor/ […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: